NBII : Baja 1.2

Berrick 2011.01.06. 07:56

A mai napra tartogatott poszt egy kis taktikai elemzés lesz, a félidő előtt.

Talán lássunk is neki. 

A játéktaktikai elemekkel nem sokat foglalkoztam a mostani szezonban, és nem akartam sokrétű, bonyolult felállást sem választani, így a klasszikus 4-4-2 es variáció mellett döntöttem.

A segítőim rendszeresen javasolnak új taktikákat, de úgy gondoltam mivel megy a szekér nem változtatok a már megszokott felálláson. A másik ok amiért a 4-4-2 - t választottam, hogy jó edzők hiányában - a meccstaktika begyakorlás ellenére - nem sok esély van arra hogy egy teljesen szabad 4-5-1 vagy 4-3-3 megvalósítható lenne a csapattal.

katt a nagyobb képért.

 

Nem is nagyon bonyolódnék okfejtésbe, hiszen a fenti kép magáért beszél, néhány dolog azonban válaszra szorulhat.

Az eddigi taktikáimhoz képest idén nem tettem támadó felfogásba a két szélső védőt, hiszen elég az, ha most még csak a védekezésre koncentrálnak és megpróbáljuk elkerülni velük a szélről érkező beadásokat, gólhelyzeteket. Ez persze a megszokottakhoz képest meg is látszik a csapaton, hiszen alig jönnek előre nagyobb a teher a két szélső középpályás vállán.  Mindkét szélső középpályás támadó felfogásban játszik, ezért is igyekeztem ezekre a posztokra igazolni. A védekező középpályásom visszahózódik, onnan próbál osztogatni még a másik kicsit előrébb, segíti a támadókat.

Mindkét támadó fő feladata a támadás, egyikük igazi lesipuskás (Gór és Fabinho) a másik Célember (George és Szabó Norbert) egyelőre ez működik is bár a helyzetkihasználás lehetne sokkal jobb is.

Jellemzően a pálya közepén játszunk a két szélső K. Pályás elmozgatja a szélső védőket George kihasználhatja, testi adottságait Gór pedig mindig ott ólálkodik a kapu előtt.

A közvetlen játékstílus előnye az a két-hárompasszos játék, amit most mutat a csapat, labda előre a kapustól -- védőnek -- középpálya -- csatársor -- vissza középpálya -- újra a csatárok.

A kreativitás szabadsága miatt sok a meglepő megoldás, de sajnos nagyon soka a felesleges hiba is, viszont a kötött stílusban nagyon hamar kiszámítja, az ellenfelek 10-15 perc alatt rájönnek, mire számíthatnak.

katt a nagyobb képért.

  

Ami meglepő és nem tudom hová tenni azt az iszonyatos mennyiségű sárgalapot, amit összeszedünk. Olyan mintha a bírók szabályosan büntetnék a csapatot. A legegyszerűbb támadó fault esetén is repül a sárga kártya. A taktika nem indokolja a sárgák számát, a beszélgetésekkor megkértem néhány játékost, hogy nem alkalmazzon becsúszást, de ez sem segített. Sajnos a sok eltiltás a sérülések mell lett nagyban hátráltatja a csapatot. 

Remélem, hamarosan rájövök, miért van ez a bosszantó eltiltás mennyiség, akkor a mostani teljesítménynél is jobbra lehet képes a csapat.


Címkék: baja fm2011

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hunfm.blog.hu/api/trackback/id/tr952559332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothcsab 2011.01.06. 23:14:09

Hali!
Nem lehet hogy nagyon agresszívak a játékosaid?
Esetleg egy könnyedebb taktikával, úgymond hagyni kéne lehet az ellenfelet is játszani. Én az angol bajnokságban vettem észre, hogy ami ott nem számít durvaságnak, azért az európai kupákban azonnal megszórnak, így európai meccsek előtt ezen változtatni szoktam.

Berrick 2011.01.07. 06:59:23

@tothcsab: Szia
Igen lehet ebben valami hiszen a legmagasabb agresszióval rendelkező csapat lettünk amire teljesen összeállt a kezdő.
Köszi az ötletet.

Daniel W. Mcload 2011.01.10. 22:38:38

A magyar bajnokság, magyar bírók pedig egyértelműen szigorúbbak a játékban, mint az angolok.
A Fradival játszva sokkal több sárga jön össze, mint a Manchesterrel, nagyon hasonló taktika mellett.
Szoktál ellenfél utasításokat állítani? Ha ott túl soknál állítod keményre a szerelést, az is hozhatja a lapokat.

Berrick 2011.01.11. 07:45:46

@Daniel W. Mcload: Szia nem a magyar bajnokságban már nem állítgatom a szerelést, valamiért tényleg keményebbek lettek a bírók. Mondjuk érdekes, hogy büntetőt alig ítélnek, jobbára a középpályán történt szabálytalanságokat büntetik azonnal.
süti beállítások módosítása